måndag 4 mars 2013

Tomatplantor och tomatsoppa!

Tänk vad det växer! Mina tidiga busktomater måste jag snart binda upp....


.....och om drygt tre månader kommer dom att ge röda, goda tomater.

Ikväll har vi ätit av förra årets skörd. Brukar alltid mixa och frysa in av överflödet!
Det blev alltså tomatsoppa och mackor efter jobbet.


Har ett gammalt väl beprövat recept. Istället för färska tomater väljer jag mina egna från frysen den här årstiden! Här är receptet:

Tomatsoppa med basilikacreme

1 stor gul lök, hackad
4 tomater, skurna i tärningar
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning
4 dl vatten
salt, svartpeppar
1 dl vispgrädde

Basilikacremé:
2 dl creme fraiche
1 kruka basilika, hackad

* Fräs löken i en klick smör
* Häll i tomater, vatten, buljongtärning, tomatpuré
* Låt koka ca 10 min
* Mixa soppan med stavmixer
* Häll i grädden
* Smaka av med salt o peppar
* Blanda ihop creme fraiche o basilika. Servera den till soppan.

Ha en skön kväll!!!!!

12 kommentarer:

  1. Ååå vad du är duktig...och man fattar inte att det är sant....redan så stora tomatplantor...hos dig är det ju redan igång det där jag bara går och drömmer om ;)
    Tack för smarrigt recept...låter så gott...mums...
    Så fiffigt sätt att ta vara på tomater med infrysning :)
    Hoppas du får en fortsatt fin vecka
    Ann-Louisekram

    SvaraRadera
  2. Här är det dags att skola om tomatplantorna som dock inte är lika stora som dina ännu.
    Tack för gott recept.
    Kram ♥

    SvaraRadera
  3. Tomatsoppa är så gott! Jag längtar till den tiden när man kan göra den på egna, tyvärr får inte vi så många att vi kan försörja oss hela vintern, men.....tack för receptet!
    Agneta kram

    SvaraRadera
  4. Åh, vad gott det låter, och ser ut! Mums!
    Kram Helen

    SvaraRadera
  5. Låter så härligt med odling, skörd och att kunna frysa in mat som räcker till vintern också. Tänk om man hade den kunskapen, tiden och möjligheten själv. Skulle vara roligt, en dag i framtiden kanske när barnen blir stora. Så länge satsar jag på att odla upp lite frukträd och bärbuskar, vi hade ju inget på tomten när vi flyttade hit.

    SvaraRadera
  6. Åh så gott det ser ut! Tomatsoppa älskar jag! Men vad fiffigt att mixa och frysa, vi har inte tänkt på det! Här har vi ätit och fått ge hönsen... Och tänk att du redan har plantor, jag måste verkligen sätta fart här med sånt nu! Det är varmt och skönt i växthuset och snart är det ju dags!

    Ha en fin kväll!
    Varm hälsning från Solglänta,
    Linnea

    SvaraRadera
  7. Oj vad de växer! Det är alltid gott med tomatsoppa.

    Kramen

    SvaraRadera
  8. Oj...nu vart jag sugen...läge sen jag åt tomatsoppa...och inga tomater i frysen har jag heller...!! Fast ärligt talat, jag har aldrig provat eller ens tänkt tanken på att frysa in tomater, ett litet tips om hur du gör??!! Förväller, eller...??
    Ha en bra fortsättning på dagen!!
    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väldigt enkelt! Skär bara bort det grova stjälkfästet och mixar dom i matberedaren. Fryser i lagom stora plastburkar. Körsbärstomater fryser jag som dom är! Enkelt att ta upp så mycket man behöver o lägga direkt i grytan.
      Kram!

      Radera
  9. Gott med soppa! Vet du vad? Jag sökte på fiskgrytan med squash på nätet igår för jag hade färsk torsk som skulle kamoufleras för att vissa kräsna själar, nämner inga namn, skulle vilja äta det och gissa vad som kom upp på fjärde plats på google - din blogg! Så tack för receptet. Kram

    SvaraRadera
  10. Åh, så otroligt gott. Jag som älskar tomatsoppa! Kanske jag gör ikväll, så jag får något i mig nu när jag är sjuk.
    Kram! ♥

    SvaraRadera
  11. Oj det var mer än jag visste..då skall jag tänka på det om jag får mycket tomater i år.. =)

    SvaraRadera